Food, Ethics, X=Psychology

Wed, Dec 2, 2020, 4:30 pm to 8:15 pm
Location: 
Virtual
Audience: 
Free And Open To The Public

This year's conference will be held on two consecutive Wednesday evenings.

This is the first in a series of annual cross-disciplinary workshops called Food, Ethics, X.  For 2020, X = Psychology.  Questions include: How does the psychology of eating interact with ethical reflection on what we ought to eat?  Which psychological factors lead people to keep or violate their own ethical food commitments?  How does an individual’s sense of cultural and familial identity influence their ethical reflection about food?  What changes people’s attitudes about the ethics of food?  What role does reason or philosophical argument play in changing people's food choices?  Can a class on food ethics influence the way students eat?  Participants include psychologists, philosophers, and sociologists from the US, UK, and Australia.

Speakers:
Brock Bastian, School of Psychological Sciences, University of Melbourne
Krishnendu Ray, Chair, Department of Nutrition and Food Studies, New York University

Panel:
Matthew Ruby, Department of Psychology, La Trobe University
Paul Rozin, Department of Psychology, University of Pennsylvania
Molly Crockett, Department of Psychology, Yale University

For a list of the December 9th conference speakers, click here.
To register, click here.

Co-organized by Andrew Chignell, Tania Lombrozo, and Peter Singer and supported by the University Center for Human Values.

You may also be interested in the December 8th Labyrinth and Library Livestream event, "Peter Singer and Andrew Chignell in Conversation: "Why Vegan? How to Eat Ethically". For more information, click here.          
 

Event Schedule (note: times are Eastern Standard)

DECEMBER 2:

4:30 PM: Speaker: Brock Bastian (Melbourne)  "The Moral Psychology of
                 Meat Eating"
                 Chair: Peter Singer (Princeton)
5:00 PM: 15-minute Breakout room
5:15 PM: 20-minute Q&A
 
5:35 PM: Break
 
5:45 PM: Speaker: Krishnendu Ray (NYU)  “Food and Migrant Identity”
                 Chair: Andrew Chignell (Princeton)
6:15 PM: 15-minute Breakout room
6:30 PM: 20-minute Q&A
 
6:50 PM: Break
 
7:00 PM: PANEL: “The Moralization of Meat and other Food”
                 Speakers: Matthew Ruby (La Trobe), Paul Rozin (Penn),
                 Molly Crockett (Yale) 
                 Chair: Tania Lombrozo (Princeton)

7:45 PM: 30-min Q&A, general discussion
 
8:15 PM: End


DECEMBER 9:

4:30 PM: Speaker: Matti Wilks (Yale)  "Attitudes Towards Animals and Cultured Meat"
                 Chair: Tania Lombrozo (Princeton)
5:00 PM: 15-minute Breakout room
5:15 PM: 20-minute Q&A
 
5:35 PM: Break
 
5:45 PM: Speaker: Jared Piazza (Lancaster)  "Morality, Meat, and Nature" 
                 Chair: Peter Singer (Princeton)
6:15 PM: 15-minute Breakout room
6:30 PM: 20-minute Q&A
 
6:50 PM: Break
 
7:00 PM: PANEL: “What Changes People's Attitudes About the Ethics of Food?”  
                 Speakers: Eric Schwitzgebel (Riverside), Brad Cokelet (Kansas),
                 Peter Singer (Princeton)
                 Chair: Andrew Chignell (Princeton)
7:45 PM: 30-min Q&A, general discussion
 
8:15 PM: End